2013. november 21., csütörtök

Cancunból Cozumelre

Közszolgálati jellegű poszt következik, hasznos tanácsok és itiner mindazoknak akik Cancunba érkeznek repülővel és onnan Cozumelre szeretnének eljutni.
Ha Cancunban kilépsz a terminál épületéből és megcsap a párás meleg, mexikóiul szólva "velkomm", megérkeztél, két helyzet lehetséges. Vagy pont az orrrod elől indul a busz Playa del Carmenre, vagy tőled jobbra, kb. 250 méterre, egy másik terminálról. Ezt gyorsan el tudod dönteni, ugyanis ha kilépsz az üvegajtókon és magadnak balra nézel, a fal mellett láthatsz kis bódékat (lásd a képet). Ebben az esetben ott vagy, ahonnan a busz indul. Ha nem látsz, jobbra kell haladnod az épület mellett. Számtalan taxis fog letámadni, azt mondják, hogy a következő busz csak két óra múlva indul, de ne foglalkozz velük, bullshit. (Menetrend ITT) Az épület mellett haladva, elhagyva az indulási bejáratokat eljutsz egy kis fémkapuig, ahol megkérdezi egy szemrevaló katonalány, hogy hova-hova, mondd neki hogy "ádéó". Hevesen bólogatni fog és a háta mögé mutat, hogy menj csak, menj csak. (Érdemes egy kis ásványvizet hozni magaddal az előző reptérről. Mexikóban a csapvíz nem iható, és itt a repülőtéren az amúgy 5 peso-s kis üveges ásványvízért 70 pesot (1200 Ft) is elkérhetnek.) Ezzel át is értél a másik terminálra. Itt kis bódékat látsz egymás mellett, a piros ADO feliratú bokszban 14 USD-ért vagy 140 peso-ért vegyél egy jegyet Playa del Carmenbe, mondani fogja a mókus, hogy mikor és melyik kocsiállásról indul majd a busz, általában félóránként. Készülj fel, hogy ezerrel nyomják rajta a légkondit, valamilyen véres akciófilm megy rajta spanyol szinkronnal és az út kb.50 perc. Út közben érdemes figyelni az ellentétes irányban (bal oldalon) az út mellett a resortok bejáratát, vannak csodák.
Playán a busz terminálból kilépve az ötödik utcán, azaz Playa sétálóutcájának a végén találod magad. Ha van időd a komp indulásig és picit sétálgatsz rajta, illetve leszaladsz valamelyik keresztutcán a homokos tengerpartra, már láttad is Playát, ennyi az egész. Előtte azonban válts minimális pénzt (itt viszonylag rosszul váltanak, de még mindig jobb mint amikor a kereskedők saját árfolyamon fogadják el a dollárt, akár 25% extra nyereséget termelve, lásd az ADO 10 pesos árfolyamát) Vedd meg a kompjegyet, általában minden egészkor indulnak. Két társaság jön felváltva, a Mexico Waterjets és az Ultramar, mindegy mivel jössz, az egyik 163, a másik 164 pesot kér. A komp a busztól kb. 300 méterre található, ha kilépsz a buszpályaudvarról fordulj jobbra, majd ahol beleütköznél a bevásárlóközpontba (két sarok) fordulj balra, vegyél az OXXO-ban egy hideg sört, majd a lejtős utca alján találod a komp jegy árusító konténereket, továbbhaladva pedig balra a hatalmas palapa alatt a várócsarnokot. Itt van nyilvános wc és ingyenes wifi is, innen üzenj hogy melyik kompot sikerült elcsípni.
A kompon ha lehet ülj az emeleten leghátul a szabad levegőre, ha hullámos a tenger, értékelni fogod. :-) Az út Cozumelre mindennel együtt 40 perc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése