2014. december 11., csütörtök

Mexikó: Yucatán-félsziget és Maja Riviéra szubjektív útikalauz

Egy mexikói nyaralás az európai utazó számára a legtöbb esetben egyet jelent a fehér homokos, pálmafás tengerpartokkal, maja romokkal és az utazási irodák által kínált 4 vagy 5 csillagos all inclusive resort-tal. Pedig a Maja Riviéra ennél többet tartogat: egyrészt lehet lényegesen költséghatékonyabban, másrészt szélesebb körben elmerülni a sokszínű attrakciókban. Az alábbiakban -két éve itt élő magyarként- azoknak szeretnék bennfentes információkkal szolgálni, akik hajlandóak az utazási irodák kínálta csomagoktól elszakadni, és némi saját szervezéssel sokkal tartalmasabbá tenni az itt eltöltött 1-2 hetet.

Utazás

A repülőjegy vásárlásra különböző lehetőségek és trükkök adottak. A legegyszerűbb és leggyakoribb, ha Budapest-Cancun-Budapest viszonylatban keresünk egy átszállásos járatot. Erre a Lufthansa-Condor páros Franfurton át, a KLM Amsterdamon át, az Air France Párizs CDG-n keresztül kínál nagyjából 1000 USD körül lehetőséget. Tapasztalataim szerint az év 90%-ban teljesen mindegy, hogy jóelőre foglalsz, vagy csak két-három nappal az utazás előtt, az ár fixen ennyi lesz. A legjobb árak feltérképezésére a bevált módszer, hogy rákeresek a Skyscanner.net-en, Kayak.com-on és Google ITA-n és Google Flight Search-n is. Ha valami szimpatikus, mindenképpen csekkold a légitársaság saját honlapján is ugyanazt a járatot, néha még le lehet csippenteni pár százalékot az árakból.
Fekete öves utazóknak ajánlom a stop over-es (egyet alvós), illetve csak egyirányú (és másik útvonalon vissza) járatkeresést. A legjobb ajánlatok nem csak 1-2 napos last minute lehetőségek között vannak, de tény, hogy legutóbb 200 USD-ből repültem Cancunból Brüsszelbe, majd Wizzairrel 70 USD-ért a Charleroi-i reptérről Budapestre. Kis macera, de fele annyiból kijön. Európából tehát a Jetairfly Brüsszel-Cancun járata, a Condor Frankfurtból, a Pullmantur Air Madridból, és a Thomson vagy a Thomas Cook londoni járatai szoktak viccesen olcsók lenni, ez utóbbi igaz csak oda-vissza működik, a Pullmantur pedig becsekkoláskor megköveteli a visszaútra szóló jegy meglétét, amely lehet akár egy ki nem fizetett foglalás visszaigazolása is.

Megérkezés, mexikói vízum

Mexikóban turista vízummal maximum 180 napig lehet tartózkodni. A vízum árát a repülőjegy ára tartamazza, mindösszesen egy formanyomtatványt kell kitölteni érkezéskor, amit még a repülőn kiosztanak. A kis cetlit utána mindig az útlevelünkben kell tartani, igazoltatáskor ezzel tudjuk bizonyítani, hogy legálisan tartózkodunk az országban. Kompoknál, egyéb turista csomópontokban előfordul, hogy a mexikói bevándorlási hivatal emberei rutinszerű ellenőrzést végeznek, az illegális munkavállalókat próbálják kiszűrni. A cancun-i repülőtéren készüljünk fel akár egy órás sorban állásra is, illetve olyan kérdésekre, hogy milyen céllal, mennyi ideig és hol fogunk tartózkodni, mennyi pénzt szántunk az útra, mit szeretnénk megnézni, illik tudni csípőből válaszolni. A hebegő-habogó, felkészületlen turista gyanús és nehézségekre számíthat. Van, amikor kérdés nélkül bepecsételik a 180 napot, van hogy ha azt mondjuk 30 napra jövünk, 30 napra kapunk csak vízumot és kérni fogják, hogy bizonyítsuk, hogy megfelelő anyagi fedezet áll rendelkezésünkre a teljes itt tartózkodás idejére.
A vámeljárás alapesetben egyszerű, egy szintén a repülőn kapott nyomtatványon kell nyilatkoznunk arról, hogy nem hozunk be 10 000 USD-nél több készpénzt (vagy azzal megegyező értékű más valutát), élelmiszert, magokat, növényeket, munkaeszközöket, termékmintát vagy eladásra szánt árut. A mexikói drogproblémák miatt minden érkező valamennyi csomagját érkezéskor is átvilágítják, nekünk kell felpakolni a futószalagra miután magunkhoz vettük a bőründünket a baggage reclaim-ben. Ez után jön a vámos nyerőgép, meg kell nyomnunk egy nagy piros gombot, amely egy piros-zöld jelzőre van véletlengenerátorral rákötve. Ha pirosat húztunk, bizony apróra szedik a csomagjainkat, ha zöldet, mehetünk.

Továbbutazás a repülőtérről, reptéri transzfer

Ahogy kilépünk a terminálból, mexikói ügynökök hada kezd el ostromolni minket mindenféle felmérhetetlen ajánlattal. Lesz, aki azt mondja, hogy a következő menetrend szerinti busz 3 óra múlva indul, ne higgyünk nekik. A legtöbben -helyi mércével mérve- túlárazott taxi szolgáltatást kínálnak. Kényelmetlen, menet közben át kell szállnunk egy másik autóba, nem gyorsabb, és drága, általában 80 USD egy út, per fő. Felejtsd el. Ha Cancunba, vagy Playa del Carmenbe igyekszünk, a legérdemesebb az ADO első osztályú buszára jegyet venni, ez a terminál épületben, és azon kívül is 3-4 különböző pultnál megtehető. Érdemes sietni a jegy vásárlással, mert az amúgy 20-30 percenként induló következő buszra néha tényleg elkelnek a jegyek. Egy jegy Cancun központjába 64, Playa del Carmenre 156 peso, tehát messze alulmarad a taxis hiénák tarifájától, ráadásul gyorsabb, kényelmesebb. Ez utóbbi út kereken egy óra, innen átszállással további egy óra Tulum, vagy komppal Cozumel. 

Általános tudnivalók

A Riviera Maya tipikus turistaparadicsom, annak minden előnyével és hátrányával. Cancun és Tulum között egymást érik az igazi mexikótól hermetikusan elszigetelt, 5 csillagos tengerparti all-inclusive resort-ok és golfpályák. Aki itt lakik, nem mexikót látja, hanem egy szállodát, amely a világ bármely pontján lehetne, ezért kár elrepülni idáig. Mind Cancunban és az azt környező kis szigeteken, mind Playa del Carmenen vannak olcsóbb, 3 csillagos szállások, panziók és a közösségi élményre vágyóknak pedig kiváló hostelek. Arról nem beszélve, hogy a környék azon helyek egyike, ahol vétek nem kipróbálni a helyi ételeket. Aki úgy gondolja, hogy szereti a mexikóit, abban ideérve egy világ fog összeomlani a mexikón kívüli mexikói konyháról és egy másik fog felépülni a sokkal finomabb, intenzívebb, fantasztikus (és olcsó) helyi, utcai ízek nyomán.
A maja riviéra bármely pontja néhány nap után baromi unalmas tud lenni, ezért mindenképpen azt javaslom, hogy az itt tartózkodást úgy tervezd, hogy több helyen is megszállsz és eltöltesz néhány napot. Minden helynek, településnek, szigetnek megvannak a maga sajátosságai, ezeket megismerve, felmérve döntsd el, hogy hol mennyi időt szándékozol eltölteni.
Az első osztályú ADO buszok mellett érdemes megnézni a másodosztályú Mayab buszok menetrendjét is, a különbség annyi, hogy nincs WC és spanyol nyelvű akciófilm vetítés a fedélzeten, viszont a megállóhelyeken le lehet szállni pisilni a buszállomás mellékhelységébe. Erre vélhetően szükség is lesz, a légkondi két fokozaton működik a buszokon: fagyasztó üzemmód vagy kikapcsolt állapot. Ez utóbbi szinte kizárt, ezért a harminc fokos, masszívan párás trópusi hőség ellenére is érdemes egy kardigánt vagy pulóvert magunkkal vinni buszozáshoz.

Cancun

Bármennyire is furcsán hangzik, egy utazó számára Cancunban nincs semmi érdekes, csak felesleges idő és pénz pocsékolás minden itt töltött éjszaka. Na jó, hogy lásd, és megnyugodj, hogy valóban így van és nem vesztettél semmit, egy éjszakát azért töltsetek el itt. Cancun két részre bontható: a helyiek által lakott város, ahol megcsodálhatsz számtalan autószerelő műhelyt, bankot, állami hivatalt és elektromos szerelőt, gyorsnyomdát. Tény, hogy itt lehet olcsón bevásárolni és ételhez jutni. 
A másik rész a peninsula, azaz a félsziget, amit légifelvételről valamelyik utazási katalógusban vagy portálon biztosan láttál már, igen látványos, meseszép. Ha alkalmad lesz repülőre szállni és onnan letekinteni, akkor Neked is részed lehet ebben, de ha a földön közlekedsz, akkor ne számíts semmi különösre. Beérve erre a részre megszűnnek az ételvásárlási lehetőségek, az éttermek, gyorsétkezdék és minden más ötszörös, tízszeres áron kínálja ugyanazt, amit máshol jóval olcsóbban megkapsz. Látnivalók? Amennyiben leesik az állad attól, hogy 45 km-en keresztül egy szállodasort csodálj, közbeiktatva néhány Armani és Guess üzlettel és golfpályával, a paradicsomban fogod magad érezni. Több ezernyi öt csillagos ágy és chaffing-es büfévacsora vár rád. Ne legyünk igazságtalanok, az ingyenes Dolphin Beach egész pofás, széles homokos tengerpart, szépen karbantartva, érdemes itt leheveredni egy-két órára. (Hazafelé, repülő indulás előtt szoktam itt kivárni amíg ki kell menni a reptérre.) A karib-tenger akadály nélkül éri el Cancun partjait, úgyhogy bármennyire is jól néz ki, sajnos a hatalmas hullámok és a rip current miatt az esetek döntő többségében életveszélyes térdnél-deréknél beljebb merészkedni a vízbe.
Közlekedésre a legtöbben taxit használnak, de nem javaslom. A központban található ADO buszpályaudvarnál kell leinteni az R1-es jelölésű buszt, ez száguld végig (néha nyitott ajtóval) a szállodasoron és a félszigeten, az eszeveszett tempó ellenére kb 40 percig tart az út a Dolphin Beach-ig. Az R2 szintén a félszigeten közlekedik, ugyanazokkal a megállókkal, ez azonban a szárazföldre érve egy másik városrész irányába közlekedik tovább. A menetdíj 11 peso, felszálláskor a sofőr markába kell nyomni, érdemes kiszámolni előre az aprót.
Az éjszakai élet nemzetközi szinten is híres, a főút egy kb 300 méteres szakaszán semmi más nincs, csak hatalmas éjszakai szórakozóhelyek, többségük óránként más-más tematikus showműsorral dobja fel a bulit. Locsolják a vonatozó emberek szájába az ingyen tequilát (másnap garantáltan szétrobban tőle a fejed, valami nem stimmel vele), konfettiágyúk, CO ágyúk, falatnyi ruhában vonagló rúdtáncosok, transzvesztiták, nagyritkán világhírű DJ-k, és az igazi duhajoknál másnap realizált és felfoghatatlan 1000 USD-s terhelés a bankkártyán rendszeres velejárója Cancunnak. 
Cancun egyik búvárok körében ismert látványosságai a víz alatti szobrok. Nem véletlenül kerültek ide, a sok szállodában lakó több tízezer vendég között nyilván vannak búvárok is, akiknek elkölteni való pénzük is van. A csupasz homokon kívül azoban mást nem nagyon lehetne itt megmerülni, ezért készült ez a kis víz alatti parkocska.
A szállodasoron a szállodákon kívül és Cancunban annyira nincs semmi látnovaló, hogy minden sarkon 3 ügynök kínálja a Cancuntól 1-3 órányi buszozással elérhető tematikus turista élményparkokba szóló napi utakat. A látszattal ellentétben ezeket Playa del Carmenből érdemes elérni, onnan egyrészt jóval közelebb is vannak, és ugyanazt az utat onnan sokkal-sokkal olcsóbban is meg tudjuk tenni saját szervezésben.

Isla Mujeres

Picurka, álmos, de zsúfolt kis karibi sziget, 20 percnyi komp útra Cancun-tól. Sokan szeretik, van egy jópofa tengerparti strandja, pici, aranyos, nappal nyűzsög a turistáktól, éjjelre elcsendesedik és többnyire csak a fiatal backpacker-ek maradnak. Ha nekivágunk körbesétálni a sziget északi (belvárosi) részét, tengertől-tengerig, beleértve a belváros szűk utcácskáinak felfedezését is, 20-25 perc alatt végzünk mindennel. Valóban ici-pici. Ha golfkocsit bérlünk vagy taxiba ülünk, le tudunk menni a sziget déli végébe, ahol ugyanezt meg tudjuk tenni még egyszer. Egy fél-egy napos kirándulásnál többet a legtöbben nem is szánnak rá. Annyira nincs itt mit csinálni, hogy nagyon sokan "unalmukban" itt végzik el az alapfokú búvártanfolyamot, ami első élménynek nyilván nem rossz, de a környék igazi, világhírű búvárparadicsoma, Cozumel fényévekkel többet kínál mind látnivalóban, mind búvárélményekben, arról nem beszélve, hogy ott magyarul is lehetőségünk van bármilyen búvártanfolyamot vagy csak kipróbálni, discovery merülést elvégezni.

Playa del Carmen

Siófok, Petőfi sétány. Egy éjjel-nappal pezsgő (nem is annyira) kisváros, a tengerrel párhuzamos első utca, az Ave 5 tipikus nyaralóhelyi sétálóutca. Pénzváltók, drága és kis szerencsével jó éttermek, Sunglass Hut, Burger King, Starbucks, fotózkodj majommal, fotózkodj iguanával (ti. mexican dinosaurus), fotózkodj kígyóval, papagájjal (btw mexican chicken), "masszahe, masszázs?", "cuban cigars amigo?", "hola amigo, jeep, scooter, weed, kokain?", "something special for your wife", "Hey italians, look, look! Paris! London! Russia! Hey my friend, where are you from? Hey! Hey! Wait! Hey!" és hasonló rámenős leszólítások méterenként. Ha nincs pasi a társaságban, a csajok után minden sarkon cuppognak, füttyögnek és beszólógatnak a mexikói árusok. Itt is van Coco Bongo és pezsgő éjszakai élet, akárcsak Cancunban, Playa a maja riviéra és mexikó igazi bulifővárosa. Minden januárban itt rendezik meg a BPM fesztivált, ami a hazai és európai elektronikus fesztiválokhoz mérten meglehetősen mini, pár száz fős kis klubokat és pincéket neveznek ki fesztivál helyszíneknek, egy 10 napos bérlet kb. 7-800 USD. Playán télen a német munkásosztály, idős gazdag oroszok szőke 22 éve bombázókkal az oldalukon, atomrészeg, második ifjúkorukat élő elhízott 50-es amerikai asszonykák és kézen fogva sétáló kigyúrt fiúk színesítik a turisták tömegét. Jelentős hátizsákos útvonal, közép- és dél-amerikát átutazó backpacker-ek kötelező állomása, így kb 40 különböző hostel működik Playa-n. Első ránézésre jelentős a búvárélet, de akárcsak Cancunban, itt sincs semmi látnivaló a víz alatt a homokon és néhény aprócska korallon kívül, etetéssel ideédesgetett bikacápákkal kínálnak merüléseket és a Tulum közeli különböző cenote-kba vagy Cozumelre visznek merülni kisebb csoportokat. A szállodasor Playacar nevű városrészen itt is impozáns, de más jellegű mint Cancun, nem magas épületek, hanem pálmafák erdejébe ékelt épületek és szép trópusi kertek a jellemzőek. A homokos strandon bérelhetünk napágyakat és szinte kötelező valamit fogyasztani ha szeretnénk egy helyben maradni. (Azt nem mondom hogy nyugodtan, mert mint minden strandon, itt is mindig történik valami.) A víz Cozumel szigetének takarásának köszönhetően nyugodtabb mint Cancunban, így itt általában valóban alkalmas strandolásra. A keleti fekvésű parton a víz szemkápráztatóan azúrkék, ahogy az a katalógusokban is látszik, de az igazán klassz, pálmafás tengerpartokat mégsem itt, hanem Tulumban érdemes keresnünk.
Playa központi fekvésének köszönhetően kiváló kiinduló bázis napi túrákra Tulumba, Valladolid-ba, Coba-ba, a világ hét csodája között számon tartott Chichen Itza-ba, Cozumelre, vagy az olyan disneyland-szerű maja élményparkokba, mint a Xel-Ha, Xcaret vagy Xplore.

Tulum

Na igen. Ha behunyod a szemed és a mexikói pálmafás, fehér homokos tengerpartokra gondolsz, Tulum van a lelki szemeid előtt. Tulum valójában három részből áll, a Maya romok (Ruinas), a tengerpart,  és a kicsit távolabb eső város, amit csak akkor érdemes meglátogatni, ha egy éjszakát eltöltünk itt. Igazából néhány éttermen, diveshop-on, tucatajándék-áruson és a buszpályaudvaron kívül semmi érdekes nincs itt. Az ADO, a Mayab buszok és a Playa del Carmen-Tulum között közlekedő gyűjtőfuvaros mikrobuszok, az ún Collectivo-k is megállnak a romoknál az országúton, így nem feltétlenül szükséges bemenni a városba. (Már csak azért sem, mert onnan letaxizni 5 perc alatt a partra vagy a romokhoz kb annyiba kerül, mint eljutni a két órányira lévő reptérre.)
Ha más maja romot nem is látogatsz meg, Tulum legyen az, ahol biztosan megfordulsz. Tudták ezek, hol kell építkezni, lakni. A látvány lélegzetállító, az azúrkék tenger, a vakítóan fehér homok, a szépen karbantartott pálmafás park, az ezer éves romok együtt maradandó élményt okoznak. Hozz magaddal fürdőruhát, és csobbanj egyet a romparkban, a sziklák ölelésében található kis strandon, és még véletlenül se felejtsd el feltölteni a fényképezőgéped előző este.
A rompark után a kijáratnál az őserdőbe, az aszfaltozott útra érve fordulj balra, és a taxisokkal nem törődve sétálj kb. 10 percet az első strandig. (a tenger balkéz felől van, az első lehetőségnél le tudtok sétálni a partra) Itt a parti homokban dél felé tovább sétálva el lehet jutni kb. 1 km-nyire, menet közben pld. a Paradise Beach napágyai és ferdén belógó pálmafája nyújt élményt és erősen facebook-gyanús fénykép témát.
Tulum egy vagy két napot mindenképpen megér, a harmadik napra azonban (pláne ha véletlenül kifogsz egy esős időszakot) a világ egyik legunalmasabb helyévé válik, érdemes tovább állni. 

Cenote-k

Amennyiben egy picit is érdekelnek a barlangok és az ősi maja kultúra, és szeretnél megdöbbentően szép helyeket útba ejteni, mindenképpen iktass be egy cenote látogatást. Ezek Tulumtól északra és délre (illetve az egész Yucatan-t behálózó), az őserdőben található, vízzel telt üregek, cseppkövekkel, denevérekkel ékesített barlangok a világ leghosszabb, több ezer kilométernyi barlangrendszerét alkotják. Lehetőség van sznorkelezni, vagy végzett búvárként barlangi végzettség nélkül is merülni. Ha erre jársz, kár kihagyni, valóban egy életre szóló élmény és sokaknak annak ellenére is bakancslistás marad, hogy már jártak itt. Sznorkelésre, merülésre az ismertebbek a Dos Ojos, Gran Cenote, Angelita, The Pit. Ha csak turistaként egy vezetett programra vágysz, a Rio Secreto, vagy a komplett disneyland-szerű élményparkká dúzzasztott, turisták tömegeit vendégül látó Xcaret, Xplore vagy Xel-Ha ajánlható, bár ez utóbbi háromról tudni kell, hogy sok helyen a cseppkövek nem eredetiek, hanem betonból vagy poliuretán habból készültek. A tömeg, a fogságban tartott delfinek, teknősök, ráják és a brutális ár ellenére azt mondják elég jók ezek is.

Valladolid

A parttól eltávolodva ez az első igazi mexikói település, annak koloniális építészeti jellemzőivel, hús-vér őslakos, állandóan álmos belassult mexikói majákkal, igazi mexikói hangulattal. Itt már nem az amerikanizálódott hipermarketek, gyémántboltok, áruházak, és a turistákra kihegyezett ajándékboltok és éttermek uralják az utcaképet, itt belekóstolhatunk az igazi mexikóba. Érdemes megszállnunk itt egy éjszakára Chichen Itza felé menet, egy rövid reggeli városnézést követően a buszállomásról egy óra alatt elérhetjük a világ leghíresebb maja romegyüttesét.

Holbox

Még kisebb, még álmosabb teljesen autómentes ezer fős sziget, a hetvenes évek Lupa-szigetét idéző hangulat, földút, víkend-telek szerű házak, olcsóság, szúnyoghadak, flamingók, kormoránok, fregattok, pelikánok élőhelye, csend és béke. A Tribu Hostelben megszálló hátizsákos fiatalokon kívül turisták ritkán látogatják, az itt lakók halászatból és a nyáron szezonális és igen népszerű cetcápa (whaleshark) néző túrákból élnek.

Cozumel

Cozumel -lévén a szerző itt él- sok posztot kapott már ebben a blogban. Ez a legnagyobb karib-tengeri mexikói sziget, közel 80 ezer lakossal. Igazi búvárparadicsom, az ausztráliai Nagy Korallzátony után a világ második leghosszabb korallzátonyának eredése, világhírű merülőhelyeit nem egyszer a világ 10 legjobb búvárdesztinációja között emlegetik.
A sziget emellett az egyik legforgalmasabb Karib-tengeri óceánjáró kikötőhely, a téli főszezonban naponta 6-8 cruise ship és rajtuk mintegy 20-30 ezer napi látogató érkezik a szigetre. A helyiek és a város berendezkedett a sok vendég szórakoztatására, rengeteg programlehetőség közül választhatnak az ide érkezők, de a legnépszerűbb talán mégis a búvárkodás. Érdemes itt eltölteni legalább 2-3 éjszakát, meglátogatni a sziget érintetlen keleti tengerpartját, ahol építési és lakhatási tilalom van, a természetvédelmi park részeként eredeti állapotában őrzik a partvonalat, és a nyári hónapokban évente 650 000 tengeri teknős lát napvilágot és igyekszik vissza a tengerbe.
A védett nyugati parton, ahol a hatalmas korall-vonulat is található, több mint 130 dive shop, napi több ezer merülés és egyebek mellett magyar búvárbázis és iskola is üzemel a szigeten. 
Ha itt jársz, mindenképpen érdemes legalább kipróbálni ezt a méltán népszerű sportot.

Összefoglalás

Ha a Yucatan-félszigetre tervezel utazni, mindenképpen úgy tervezd a nyaralásod, hogy több helyen is megszállsz, és bejárod a környéket. Playa del Carmen a környékben tervezett programok számától függően min 3-4 éjszaka, Isla Mujeres, Holbox és Valladolid 1-1 éjszaka, Tulum 0-2 éjszaka, Cancun maximum 1 éjszaka, Cozumel 3-4 éjszaka.
Kérdések esetén örömmel segítek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése