2013. január 20., vasárnap

Tavaszi tekercs hagyományos vietnami módon

Rose ma írt facebook-on, kérdezte mit csinálok este. Gondoltam moziba akar hívni, tervezi már egy ideje hogy elcsal, senki nem akar vele elmenni, én voltam az egyetlen jelentkezô. Mike szerint a filmet úgysem érti, csak nagy fotelben akar ülni és popcorn-t zabálni. Nem rossz program, pláne egy vietnámi csajjal, de ezúttal nem ezt javasolta.
A tanulók kirepültek, ketten maradtunk a szigeten Lee-vel, holnaptól kezdenek csak érkezni az új divemaster és oktató tanulók, Kenneth a svéd srác Playa-n van a barátnôjével, Hei Ko a hong-kongi három nap múlva jön vissza kubai körútjáról.
A napokban Mike és Rose vietnámi éttermet mentek keresni, sikertelenül, ehelyett felfedeztek egy olyan kis üzletet Playa-n, ahol lehet mindenféle ázsiai alapanyagokat kapni. Nagy ünnep ez neki, folyamatosan a helyi ételekkel volt idáig problémája, amit meg tudok érteni, nagyon távol áll attól amit ô szeretne enni. Igaz, hogy másfél órát kell oda-vissza kompozni, de Rose megtalálta a szent grált, azóta kivirult, pörög mint a búgócsiga és folyamatosan fôz. Ma este igazi Viet Nam-i spring rollt készít, meghívott hát magukhoz.
Ez nem tésztában sütve készül, mint a kínai, hanem a tradícionális recept szerint földön ülve, és palacsinta méretû, korong alakú rízstésztával borítva.
Az asztalra kerül mindenféle vékonyra szeletelt nyers zöldség, sárgarépa, hagyma, uborka, petrezselyem, saláta, leveles mentaszár, evôpálcikán parázson sütött hús, ami sertés és marha keveréke, hagymás sertéshús, fôtt garnélarák, fôtt rízstészta, fôtt tojás, illetve ízlés szerint bármi egyéb ami eszünkbe jut. Készül hozzá egy igen csípôs halszósz is, ebbe kell mártogatni a tekercseket, melyeket mindenki maga állít össze az asztalon található alapanyagokból. A tekercs maga tehát ez a vékony, palacsinta méretû opálos kemény, törékeny rízstészta korong. Kézbe vesszük, egyik oldalát kézzel bekenjük vízzel, majd a vízes oldalával lefordítva egy tányérra helyezzük, és megpakoljuk töltelékkel. A víztôl a tészta meglágyul, külsô -vízes- oldala ragadóssá válik, így miután végeztünk a tartalom összeállításával, könnyedén kis tasakot, tekercset formázunk belôle, picit tömörítjük és a tésztával mintegy körbe ragasztjuk, bevonjuk.
Elképesztôen finom étel, köszönhetôen. a mentának, a csípôs halszósznak és a rízstésztának. Három darabot sikerült gyártanom belôle, miközben kellemesen kielemeztük a nemzetközi munkaerôpiaci lehetôségeket a búvárszakmában, ittunk egy-egy kortyot abból a meggypálinkából, amit még én hoztam neki ajándékba, majd kipukkadt hassal szép csendesen lefordultam a székrôl a bal vállam irányába. Telezabáltam magam.
Akármennyire is illene meghálálni Rose-nak a finom ételt, ma már biztosan nem megyek vele moziba. Képtelenség. :)































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése