2012. december 30., vasárnap

Consomme de pollo

Magyarul csirkehúsleves. Wim Wenders dokumentumfilmjében, a Buena Vista Social Club-ban hallottam róla elôször, amikor a film legelején az akkor 90 éves Compay Segundo mint a másnaposság elleni legjobb ellenszerként beszél róla. Mindeddig azt hittem, hogy eredetileg kubai lehet a recept, de most utánaolvasva kiderült hogy egy, a középkor óta ismert francia ételrôl van szó.
A consommé pollo, ahogy helyben lehet fogyasztani, meglehetôsen bôséges, hatalmas adag. Az alapvetôen picit kukorica ízû alaplevesbe beletépkednek egy kis édes chiliben sült omlós csirkemellet, van benne kevés saláta, hagyma és viszonylag sok fehér rizs. Természetesen nem hiányozhat mellôle a frissen, vaslapon felmelegített tacos, elképesztô mennyiségben. A végsô íz kikeverését pedig a vendégre bízzák: adnak mellé aprított hagymát, paradicsomot, friss petrezselymet, lime-ot, salátát és méregerôs jalapeno szószt.
Többünk egyik kedvence a csapatból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése