2012. december 6., csütörtök

Merülésgyàr

Reggel lesétáltam a rescue diver (mentőbúvár) tankönyvvel a bázisra, kiültem egy nyugágyra tanulni. Hei Ko, a hong-kongi fázik a 28 fokos vízben és a 30 fokos levegőn, ezért nem merül amíg nem vesz magának -spórolából- egy 1mm-es búvárruhát. Röviden annyit a ruhákról, hogy általában neopren-ből készülnek, ez egy habositott gumis anyag apró légbuborékokkal, ha víz megy a bőrünk és a ruha közé - márpedig megy- akkor az azonnal felmelegszik és mint egy filmréteg, melegen is tart. Az emberi trst 36 fokos, ezért egy 30 fokban véghezvitt egy órás merülés is le tudja úgy hűteni a testet, hogy fázzunk. Ez víz alatt veszélyes, hiszen ha remegünk, az izmaink rengeteg oxigént igényelnek, ezért hamar elfogyhat a levegő, és egyéb problémák léphetnek fel. Ezért merülünk szinte mindig ruhában. Vannak rövidujjú, rövidnacis ruhák, ezt hívják shorty-nak. A hosszú ruha akkor jó, ha alig bírod magad belepréselni, ekkor vékony marad a vízfilm és könnyebben melegen tart. A ruhák készülhetnek 1, 3, 5 és 7 mm vastag anyagból, értelemszerűen minél vastagabb, annál hidegebb vízben lehet vele merülni. Nagyon hideg vízben 18-15 fok alatt gyakran két ruhát, egy full 5mm-es és egy 5mm-es shorty-t húzunk egymásra, illetve az 1mm-es ruhát aláöltözetnek használjuk. 15 fok alatt úgynevezett szárazruhát használunk, ami alá akár utcai ruhát, pulóvert is lehet húzni.
Heiko tehát ruha nélkül nem merült, így vártam hogy Lee felkeljen és lejöjjön. Várakozás és tanulás közben odajött az egyik oktató, Frank, hogy miért nem merülök. Azt mondta jön velem, úgyhogy felszereltünk és merültünk. Jó messzire elúsztunk a part mentén, ott szólt hogy menjünk fel a felszínre. Mivel merülésszámra megyünk, lebegtünk 5 percet, amíg nullázódott a computerem, majd szép nyugisan visszaúsztunk, ezzel rögtön meglett két merülésem. A parton már várt Lee, hogy merüljek vele, így 10 perc felszíni idő után vele is lejöttem 25 percre.
Ma cruizeship day volt, idefelé jövet készítettem néhány képet a parton. Az úton már kint a fényfűzér: Feliz Navidad - Boldog Karácsonyt. Már várom... :)

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése